X
Tel. +40 748 119 309 inforomania-constanta@bluecollar.dk

BlueCollar JobSupply | Bdul Mamaia nr. 28 | 900670 Constanta, Romania

Crăciunul în Danemarca

Fiecare țară sărbătorește Crăciunul diferit, dar este întotdeauna însoțit de o atmosferă caldă, unică și de familie. Cele sărbătorite în Danemarca au propriile obiceiuri specifice, deși au și asemănări cu tradițiile poloneze de Crăciun.

BlueCollar

iulie, care este Crăciunul în Danemarca

Fiecare țară sărbătorește Crăciunul diferit, dar este întotdeauna însoțit de o atmosferă caldă, unică și de familie. Cele sărbătorite în Danemarca au propriile obiceiuri specifice, deși au și asemănări cu tradițiile poloneze de Crăciun. Danezii, de exemplu, nu-și pot imagina Crăciunul fără glogg sau Nisse. Copiii, pe de altă parte, au sarcinile lor în perioada pre-Crăciun.

Coroana de Advent

Obiceiurile daneze de Crăciun sunt adânc înrădăcinate în tradițiile țării. Sărbătoarea lor începe cu realizarea unei coroane de Advent pe care, la fel ca în Polonia, sunt așezate patru lumânări - aprinse în duminica premergătoare Ajunul Crăciunului. Această numărătoare inversă ceremonială până la nașterea lui Hristos are loc în majoritatea caselor daneze.

Pentru a crea o coroană tradițională de Advent, se folosesc crenguțe de molid, conuri, fructe roșii și panglici de aceeași culoare și lumânări albe. Acest ornament de Crăciun obișnuia să fie montat pe tavan. Astăzi, unele familii mai practică această tradiție, dar majoritatea danezilor o pun pe masă sau lângă șemineu. O coroană de Advent daneză contemporană este realizată din diverse materiale, iar culorile panglicilor și lumânărilor se potrivesc cu designul interior. Cu toate acestea, nu poate fi fără crenguțe de molid, care s-au instalat definitiv în acest decor.

Lumanare de Advent

Pe lângă coroana de Advent, pe masa casei daneze nu poate lipsi o lumânare, împodobită cu motive de brad și spiriduși în bonete roșii și saboți galbeni. Există o scară pe ea cu 24 de linii. În majoritatea gospodăriilor, lumânările de Advent se aprind pe 1 decembrie, cel mai adesea în timpul micului dejun în familie. Obligația de a le sufla înainte ca următoarea linie să înceapă să se topească, marcând următoarea zi de Advent, revine celor mai tineri. Așa numără danezii timpul rămas până la Crăciun.

Calendarul de Advent al televiziunii

Copiii danezi, la fel ca cei care locuiesc în Polonia, primesc calendare de la rudele lor la începutul Adventului, care urmează să le facă așteptarea Crăciunului mai plăcută. Cu toate acestea, asta nu este tot, pentru că în fiecare an canalele TV difuzează o serie de programe pentru copii, al căror ciclu este format din 24 de episoade. De regulă, acestea sunt producții de familie. Printre titlurile de film găsiți, de exemplu, Tvillingerne og Julemanden - Gemeni și Moș Crăciun. În multe case daneze, cei mai mici copii primesc și 24 de mici cadouri de la părinți, ambalate în argintărie colorate sau hârtie.

 decorațiuni de Crăciun

Danezii nu-și pot imagina Crăciunul fără decorațiuni colorate, care creează o atmosferă minunată, de Crăciun. Prin urmare, la începutul lunii decembrie, ei își împodobesc ferestrele caselor cu lămpi, lumânări aprinse sau flori roșii. În fața casei locuitorilor Danemarcei trebuie să existe un brad de Crăciun iluminat de sute de lămpi albe, sau un alt pom care crește în grădină. Danezii sunt, de asemenea, foarte dornici să-și decoreze balcoanele, ferestrele și pervazurile. Toate acestea se fac conform principiului - cu cât mai multe lumini, cu atât mai frumoase și mai vesele.

Pe măsură ce vedeta se apropie, în interioarele caselor daneze apar bile de sticlă, inimi strălucitoare, ghirlande colorate și stele de hârtie. Casele și apartamentele strălucesc de sclipici, iar copiii cu fețele îmbujorate pun cutii muzicale și, împreună cu părinții și bunicii lor, scot suveniruri de familie care, deși sunt roase de dinții timpului, seamănă cu acele minunate vacanțe de familie.

Decorațiile apar nu numai în apartamente sau case private, ci decorează și școli daneze, grădinițe, locuri de muncă, universități, spitale și alte locuri publice. În fiecare an, în fața Primăriei din Copenhaga este ridicat un brad uriaș, împodobit cu mii de luminițe. Personajul preferat de Crăciun al copiilor danezi este gnomul Nisse, cunoscut pentru farsele și farsele sale

Julefrokost, sau cina de Crăciun

De la începutul lunii decembrie, danezii participă la întâlniri organizate de angajatori sau gazde ale școlilor, cluburilor sportive sau altor organizații, având ca scop construirea unei bune relații între colegi. Chiar și cele mai mici restaurante și hoteluri - de la Skagen în nordul Danemarcei până la Gedser în sudul țării, se întrec în pregătirea unui meniu festiv.

Locuitorilor Danemarcei le place să sărbătorească Julefrokost la o masă bogată, cu mâncăruri tradiționale. Deci peștele domnește suprem - hering și somon, fructe de mare, cârnați prăjiți, așa-zișii medisterpolse și chiftele - frikadeller, servite cu sfeclă roșie și varză roșie. Participanții la prânzul de Crăciun pot încerca și friptură de porc, pate de ficat de mușchie sau rață prăjită. Există, de asemenea, gustări reci, plăci cu brânză și budincă neagră.

Toate aceste specialități daneze pot fi spălate cu bere de Crăciun, produsă anual de berării celebre - Carlsberg și Tuborg. Este mai închisă și mai puternică decât lager-ul tradițional, iar etichetele speciale îl fac să arate cu adevărat special.

Felicitari de Craciun si sigilii

În Danemarca, țara în care a fost inventat sistemul poștal, felicitările de Crăciun cu sigilii ocazionale nu sunt sărbătorite. Este de remarcat faptul că cele mai vechi au aproape o sută de ani. În fiecare an, acestea sunt proiectate de artiști eminenti și oameni celebri, inclusiv regina daneză Margareta a II-a.

Timbrele de Crăciun sunt lipite de felicitări și scrisori, la fel ca ștampilele și, deși nu sunt obligatorii, mulți danezi nu își pot imagina corespondența de Crăciun fără ele. De asemenea, merită subliniat faptul că sigiliile pot fi achiziționate doar în perioada sărbătorilor, iar toate veniturile din vânzarea lor sunt donate unor organizații de caritate.

Și deși mesajele text și e-mail-urile sunt prezente definitiv în Scandinavia, danezii trimit cantități uriașe de carduri familiei și prietenilor. Și cei mai mulți, la fel ca pe vremurile bune, își scriu urările de mână, fără a uita ștampila de Crăciun.

produse de patiserie daneze

Cu două săptămâni înainte de Crăciun, începe forfota festivă din bucătărie. Copiii, cu ajutorul părinților și bunicilor, pregătesc inimioare de ghimbir, biscuiți cu vanilie și gogoși. Totul, desigur, după rețete tradiționale de familie. Biscuiții sunt împodobiți cu panglici colorate și așezați în cutii colorate astfel încât să poată „așteapta” vedeta. Unii dintre ei împodobesc ulterior bradul de Crăciun.

De asemenea, cei mai tineri își folosesc abilitățile manuale pentru a crea delicatese din marțipan, migdale, nuci, curmale, ciocolată și fructe confiate. Coacerea și oferirea reciprocă de prăjituri și fructe uscate și nuci începe cu mult înainte de vacanță. Potrivit tradiției, dacă un oaspete își părăsește casa daneză fără a fi primit, el ia spiritul Crăciunului cu el, nimeni nu își asumă un asemenea risc. 

Brad de Crăciun

În trecut, casele daneze erau decorate cu molizi frumos împodobiți, cunoscuți sub numele de molizi norvegieni. Astăzi, din cauza încălzirii, cei mai mulți aleg molidul normand, care nu numai că are ace înțepătoare, dar tolerează mai bine temperaturile mai ridicate. Arborele se cumpără cel mai adesea în pătrățele sau de la pădurar.

Cel mai solemn obicei de Crăciun este aprinderea luminilor de pe bradul de Crăciun. La ea ia parte întreaga familie. Merită să subliniem însă că, pentru ca tradiția să se împlinească, pe ea trebuie găsite lumânări adevărate. Și deși din ce în ce mai des mulți danezi decid să le înlocuiască cu lămpi electrice care să nu picure și să nu prezinte risc de incendiu, în seara de Ajunul Crăciunului, pentru a crea o atmosferă unică, pe brad sunt așezate măcar o pereche de lumânări adevărate. . Lămpile sunt întotdeauna albe.

Varful bradului este incoronat cu o stea argintie sau aurie, iar crengutele sunt impodobite cu panglici in culorile drapelului national, fructe, dulciuri, fursecuri si par de inger ce reflecta lumina lumanarilor.

Ajunul Crăciunului danez

În timpul cinei de Ajunul Crăciunului, care începe punctual la ora 18.00, masa daneză trebuie să includă rață friptă cu mere servită cu cartofi, gem de varză roșie și merișoare, gâscă umplută cu prune sau carne de porc cu crustă crocantă. Totul este completat de cantități mari de sos de friptură închisă la culoare, care absolut nu poate lipsi pe masa de Ajunul Crăciunului. Masa are loc într-o atmosferă relaxată, cu râsete și conversație.

La desert, orezul a la mande este servit cu sos iute de cirese, ceea ce inseamna pur si simplu un cadou de migdale. Tradiția spune că o persoană care găsește o migdale întreagă într-un bol cu ​​Risalamande-ul său primește un cadou suplimentar. Pe vremuri era un porc de marțipan, acum de obicei ceva dulce. În plus, are și șansa de a oferi primul cadou de Crăciun.

Un tort preferat de Crăciun este pebbernødder, care este asemănător cu turta noastră dulce, dar nu are miere, ci piper. Masa festivă nu trebuie să fie completă fără vin fiert numit glogg. Danezii beau rar băuturi spirtoase, dar băutura lor preferată este vodca națională cu chimen Akvavit cu adaos de coajă de portocală și lămâie, pe care o numesc Snaps.

Danezii nu au obiceiul de a împărți napolitana și de a-și oferi reciproc urări la masa din Ajunul Crăciunului, totuși, ei cântă colinde în timp ce dansează în jurul bradului de Crăciun. Atunci este timpul să desfaceți cadourile. De obicei, unul dintre copii le distribuie tuturor - membrilor gospodăriei și oaspeților. Cu toate acestea, trebuie întotdeauna să așteptați cu următorul până când destinatarul își desface cadoul și își exprimă recunoștința. Deci uneori durează mult.

De Crăciun, copiii se trezesc foarte devreme pentru a se bucura de cadourile primite. Această zi este petrecută cu familia, iar vizitele prietenilor sau rudelor încep pe 26 decembrie.

Julemand în loc de Moș Crăciun

Copiii danezi, în loc de Moș Crăciun, au un soț de Crăciun, așa-zisul Julemand. Locuiește în Groenlanda Danemarcei și ajunge cu trenul încă din prima săptămână de Advent. El venea doar în Ajunul Crăciunului, dar acum are mult mai mult de lucru și probabil de aceea vine atât de devreme. Vizitează copiii în creșe, grădinițe și locuri de muncă, oriunde îl invită părinții lui. Cu toate acestea, el aduce cele mai multe cadouri în Ajunul Crăciunului și le lasă sub brad.                    

Disney Juleshow în loc de Kevin

Polonezii nu-și pot imagina Crăciunul fără filme cu Kevin în rolul principal sau concerte de colinde difuzate din diverse locuri cunoscute. Danezii, pe de altă parte, stau la Disney Juleshow în timpul sărbătorilor de vacanță.

Este un serial animat, care este o combinație de multe fragmente din basme culte Disney, care sunt dublate special pentru această ocazie. Este extrem de popular, nu numai în rândul tinerei generații de danezi, întrucât adună peste 3,5 milioane de oameni în Scandinavia în fața televizoarelor, făcându-l cel mai urmărit program al anului.

Preţuim confidenţialitatea datelor dvs.

Folosim cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența de navigare, pentru a afișa reclame sau conținut adaptat nevoilor Dvs. individuale și pentru a analiza traficul pe site. Făcând clic pe butonul „Accept toate", sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. politica cookie-urilor